شرکت مشاور/دفتر معماری: دفتر ما
همکاران/تیم طراحی: غلامعلی عقیلی
مجری: V.M.MCG
سازه: علیرضا اصفهانی
تاسیسات مکانیکی: یوسف وکیل زاده
تاسیسات الکتریکی: غلامعلی کیوان
موقعیت پروژه: ایران، کرمان
کلامی از معمار اثر: ساختمان صحرا
ساختمان صحرا در نزدیکی میدان خواجوی کرمان واقع شده که از نظرموقعیت شهری یک منطقه متوسط رو به پایین به حساب می آید. یک محوطه خاکی بزرگ که محل زندگی اشخاص دوره گرد بود ، یک یخدان تاریخی متعلق به دوره قاجاریه ، تعدادی خانه خشت و گلی قدیمی و یک خیابان که شامل بافت جدید و نوساز منطقه می شود در مجاورت این ساختمان قرار داشت.
چالشهایی در درون پروژه نیز وجود داشت. ما با یک زمین نا متقارن و قناص که اضلاع آن با یکدیگر موازی نبودند مواجه شدیم. کارفرما نیز خواسته ها و سبک زندگی مشخصی داشت که بایستی به آنها پاسخ صحیح داده میشد. او از ما خواسته بود 4 واحد یکسان در 4 طبقه طراحی بکنیم تا بین فرزندان خود تقسیم کند که این موضوع باعث میشد یک ساختمان با پلان تیپ داشته باشیم. خواسته دیگر کارفرما طراحی پلان هایی بود که اندرونی و بیرونی باشند تا مهمان وارد فضای خصوصی خانه ها نشود. چالش دیگر ما طراحی تراسها بود. به دلیل فرهنگ و سبک زندگی کارفرما، در صورت باز بودن و دیده شدن تراسها از بیرون امکان استفاده از آنها برای کارفرما ممکن نبود و اگر دید آنها را به طور کامل و دائمی میبستیم دیگر کیفیات یک تراس مطلوب را نداشت. درخواست دیگر کارفرما طراحی یک ساختمان اقتصادی و ارزان به دلیل منابع مالی محدود بود.
طبق قوانین شهرداری به دلیل دو نبش بودن زمین امکان پیشروی در ضلع شرقی به سمت جنوب تا 70% طول ممکن بود. استفاده از این امکان سه مسئله را در ساختمان حل میکرد. 1-رو کردن اتاق مستر به محوطه خاکی به جای زمین همسایه 2- مخفی شدن تراس اصلی در پشت حجم جلو آمده و ایجاد پرایوسی بیشتر نسبت به معبر 3-نشستن حجم ساختمان روی دیواره های زمین و حل شدن مشکل قناصی زمین با تبدیل شدن آن به یک پایه برای حجم و رو کردن ساختمان به کوچه.
تراسها به دلیل نورگیری مناسب و منظره بهتر و همچنین ایجاد فاصله بین پنجره ها و لبه ساختمان برای پرایوسی بهتر و کنترل تابش آفتاب در سمت جنوب قرار گرفتند. یک پوسته چوبی متحرک نیز در ضلع جنوبی تراسها در نظر گرفته شد تا با باز و بسته کردن آن بتوان مقدار دید، تابش آفتاب و باد را تنظیم کرد.
برای ارتباط بیشتر و قوی تر ساختمان با محله و محیط اطراف سعی شد تمامی متریال های آن از محیط بیرونی اش گرفته شود. آجر استفاده شده در ساختمان همرنگ با محوطه خاکی و خانه های خشت و گلی اطراف انتخاب شد. این آجر در شهر کرمان تولید میشد اما ابعاد محدودی داشت. برای حل این مشکل از نیروی انسانی محلی استفاده شد تا آجر ها برش خورده و آماده استفاده در ساختمان شود. پوسته متحرک جنوبی ساختمان نیز از جنس نی خیزران (بامبو) انتخاب شد که در مقابل ساختمان نیز روییده بود. این متریال ضمن قیمت بسیار مناسب، همنشینی خوبی با آجر داشت و کیفیات حسی بسیار خوبی به تراسها می داد.
در ساختمان صحرا تلاش شد ضمن پاسخ به نیازها ، فرهنگ و سبک زندگی سکنه ساختمان، ارتباط خوبی با محیط پیرامونی پروژه و اطراف برقرار شود . در واقع تلاش ما ایجاد یک ساختمان همگن و برآمده از دل محیط و محله با استقلال معمارانه خاص خودش بود .
تحریریه تخصصی و اختصاصی مجله معمار رسانه
منبع: دفتر ما