شرکت مشاور: دفترمعماری هشت
تیم طراحی: شهاب احمدی، ایمان هدایتی، نیلوفر محمدزاده، علی احمدی، مائده مساح، علی بزازان، الهه صادقی
اجرا : دفتر مشاور هشت
سازه و تأسيسات بنا : اسکلت فلزی
سرپرست کارگاه: دفتر معماری هشت
تأسیسات برق و مکانیک: دفتر مشاور هشت
گرافیک : نیلوفر محمدزاده ، علی احمدی ، شقایق بیرامی
کارفرما : مهندس احمدی
عکس: محمدحسن اتفاق
موقعیت پروژه: ایران، تهران، تهرانپارس، بالاتر از فلکه سوم، کوچه خدابنده، پلاک 115
مساحت سایت: 310 متر مربع
مساحت زیربنا: 1350 متر مربع
وضعیت: ساخته شده
نوع: مسکونی-آپارتمانی
سال شروع و اتمام اجرا: پاییز 1398 الی تابستان 1400
کلامی از معمار اثر: پروژه سدار در یکی از محلههای اصیل منطقه شرق تهران و در کوچه ای واقع شده که از گذشته به حضور درختان همیشه سبز مشهور بوده است. در سایت پروژه همانند تمام بلوکهای کناری یک خانه ویلایی وجود داشت. ساختار خانه به صورت بنایی یک طبقه بود که حیاطی با باغچه و درختان میوه را در مقابل خود تماشا میکرد.
حالا گذر زمان ساختار محله را تغییر داده و اکثر بلوکهای ویلایی به دلیل ارزشمند شدن قیمت زمین و آپارتمان در سالهای اخیر جای خود را به واحدهای آپارتمانی داده اند که از اکثر کیفیتهای فضاهای ویلایی قدیمی بیبهرهاند.
حال پروژه میکوشد تا با نگاهی به برخی از این کیفیتهای از دست رفته، فضای مناسبتری را برای زیست در این قالب ساختاری (آپارتمان نشینی) فراهم کند.
فرآیند طراحی را از شاخصترین بخش خانههای قدیمی یعنی حیاط آغاز کردیم. در گذشته حضور حیاط و باغچه در مقابل خانه علاوه بر ایجاد کیفیتهای بیرونی، به عنوان یک ارزش افزوده برای فضاهای درونی به حساب میآمد. پس به این فکر کردیم که در بخش طبقات مسکونی با ایجاد یک امکان رایج بیرونی به نام تراس و تغییر تعبیر از آن به عنوان حیاطی کوچک که درختی همیشه سبز را در برگرفته است و اتصال بصری آن به فضاهای درونی میتوانیم تصویر گذشته از "پنجره مقابل به حیاط" را برای هر یک از واحدها تا حدودی تداعی کنیم. در بخش مشاعات نیز علی رغم محدودیت های زمین پروژه لابی نیمه بازی را در نظر گرفتیم تا با ایجاد سلسله مراتب فضایی ارتباط سیالتری بین ساختمان و فضای حیاط اصلی در قالب یک گرادیان ایجاد شود. در گام بعد نیز به سراغ نما رفتیم و سعی کردیم با ایجاد شکاف و لایه لایه کردن آن امتداد فضای سبز را در پوسته نما تزریق کنیم و این گونه به افزایش کیفیت های محیطی از منظر درون و بیرون دست بیابیم. در طراحی نما طبقات اندکی روی هم لغزیدهاند تا ضمن ایجاد فضای سبز، به دلیل تنوع بصری رنگ تعلق بیشتری را برای ساکنین هر واحد به ارمغان بیاورند. در نمای ساختمان ویلایی قدیمی از بافت آجر استفاده شده بود، ما نیز سعی کردیم بافت آجر را به صورت معاصرتر آن استفاده کنیم تا هم فرزند جدید رنگ و بوی بیشتری از پدر داشته باشد و هم ساختار افقی طبقات را با سلسلهای از خطوط عمودی به هم پیوند دهد تا با ایجاد محورهای انتزاعی، طبقاتِ روی هم لغزیده در آرایش موزونتری نسبت به هم قرار بگیرند.
تحریریه تخصصی و اختصاصی معمار رسانه
منبع: دفتر معماری هشت